Пам’ятка населенню! ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА
ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА
До найгостріших кишкових інфекцій, що спричиняють харчові отруєння відносяться холера, черевний тиф, вірусні гепатити А і Б, дизентерія, сальмонельоз, ботулізм, стафілококові отруєння, ентероколіпт.
ЗАГАЛЬНІ СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ
-
слабкість, озноб, нудота, пронос;
-
розлад шлунку, блювота;
-
запалення тонкого кишківника;
-
підвищення температури тіла;
-
зневоднення організму;
-
згущення крові;
-
враження центральної нервової системи;
-
параліч, порушення зору.
ШЛЯХИ ЗАПОБІГАННЯ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ
-
суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил під час приготування, зберігання і транспортування продуктів харчування;
-
не вживати неякісні, несертифіковані продукти харчування на стихійних ринках, сумнівної якості та без санітарного дозволу;
-
воду та молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити;
-
продукти харчування зберігати тільки в холодильнику;
-
фрукти та овочі перед споживанням ретельно мити проточною водою та обливати кип’ятком;
-
салати вживати тільки свіжо приготовленими;
-
не контактувати з хворими на інфекційні захворювання;
-
при появі вищезгаданих симптомів отруєння негайно звертатись до медичної установи.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Харчовим отруєнням легше запобігти, ніж їх лікувати.
Бережіть своє здоров'я!
Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки
життєдіяльності Вінницької області