A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мурафська громада
Вінницька область, Жмеринський район

Знову АЧС на території Вінниччини

Дата: 20.04.2021 11:23
Кількість переглядів: 435

На території України, а також у інших країнах продовжує бути напруженою ситуація щодо захворювання свиней африканською чумою, де на протязі 2020 року зареєстровано - 28 випадків АЧС (19 - домашні, 5 - дикі, 4 - інфіковані об’єкти), у 2021 році зареєстровано - 3 випадки АЧС (2 - домашні, 0 - дикі, 1 - інфіковані об’єкти). На території Вінницької області на протязі 2020 року зареєстровано - 3 випадки АЧС, у 2021 році зареєстровано - 1 випадок АЧС. Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області повідомляє, що згідно результатів досліджень випробувального центру Вінницької регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, встановлено діагноз на африканську чуму свиней в СТОВ «Маяк» с. Пиків, Іванівської сільської територіальної громади, Хмільницького району, Вінницької області, (звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу №001940 п.м./21 від 23.03.2021р.)

Головним управлінням вживаються заходи відповідно до вимог Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29.03.2017 за № 432/30300.

Шаргородське управління Головного управління у Вінницькій області вкотре наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо АЧС в Україні, здоров’я та благополуччя тварин, повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин.

Африканська чума свиней (АЧС) — це висококонтагіозна, гостра, інфекційна, вірусна хвороба свиней, що входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, обов'язковістю дотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

У зв’язку з цим нагадуємо про необхідність безумовного дотримання наступних правил:

– утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

– не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

– обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

– не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

– забезпечувати закритий режим роботи господарства;

– у випадку прояву будь-яких ознак захворювання у тварин – невідкладно звертатися до лікаря ветеринарної медицини;

– не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

– утриматися від утримання свиней у приватному господарстві, якщо ви мисливець, або з якихось причин маєте постійний контакт із дикою фауною;

– не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки; 

– реалізовувати та купувати тварин і продукти харчування лише у встановлених для цього місцях, де є державний ветеринарний контроль та нагляд.

Дотримання вищевказаних елементарних заходів убереже ваших тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а вас – від непередбачуваних матеріальних втрат.

Також нагадуємо, що стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином.

 

 

Начальник Шаргородського управління
 Головного управління Держпродспоживслужби 
 у Вінницькій області                                                              Тамара КУШНІР

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь