A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мурафська громада
Вінницька область, Жмеринський район

«Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»

Дата: 12.05.2022 09:20
Кількість переглядів: 246

З 24.03.2022 набрав чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136 (далі - Закон № 2136).

Так, статтею 13 Закону № 2136 передбачено, що призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Отже, починаючи з 24.03.2022 у роботодавців та працівників на період дії воєнного стану з'явилась законодавчо визначена підстава припинення виконання зобов'язань, які випливають з трудового договору.

Відповідно до статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі - Закон № 1105) допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Враховуючи викладене, призупинення дії трудового договору відповідно до норм Закону № 2136, оформлене відповідним наказом по підприємству із зазначення переліку структурних підрозділів, конкретних працівників списком або в цілому по підприємству із одночасним повідомленням про це працівників у будь-який доступний спосіб, тягне за собою також припинення права на компенсацію втраченого заробітку у вигляді матеріального забезпечення за рахунок роботодавця та за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Слід зазначити, що відповідно до частини третьої статті 13 Закону № 2136 працівник за час призупинення дії трудового має право на компенсацію втраченого заробітку за рахунок держави, що здійснює військову агресію проти України.

Враховуючи вищевикладене, у випадку захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві працівника, за дні хвороби або травми, що співпали з періодом призупинення дії трудового договору відповідно до норм Закону № 2136, повинен отримати середню заробітну плату за рахунок держави, що здійснює військову агресію проти України.

Шаргородське відділення ВДФССУ

У Вінницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь