Гриби - небезпечні дарунки лісу!
Страви з грибів традиційний продукт у раціоні мешканців багатьох регіонів України. Але ці дарунки лісу є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді - смерті. Отруєння організму викликають алкалоїди та сполучення важких металів, що містяться в грибах.
За 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина. Летальних випадків не було.
Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами - 6 дорослих людей - зареєстрували у Вінницькій області. Так заресстровано один випадок отрусння, який стався в Калинiвськiй громадi Хмiльницького району. Потерпiлою в даному випадку є громадянка iз внутрiшньо перемiщених осiб.
В Шаргородській, Джуринській та Мурафській територіальних громадах за 2021 рік та 7 місяців 2022 року випадків отруєнь дикорослими грибами не зареєстровано.
Основними причинами отруєнь грибами є:
вживання отруйних грибів;
порушення технології приготування грибів, особливо консервованих;
вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників).
Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Симптоми отруєння можуть з’явитися як через годину, так і через добу. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Шаргородське управління Головного управління Держпродсповживслужби у Вінницькій області попереджає:
- не збирайте грибів якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення - “бульба”, покрите оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;
- пластинчасті - отруйні гриби маскуються під них;
- “шампіньйони” (“печериці”), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору.
При отруєнні забороняється:
уживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню,тому негайно зверніться до лікаря.
Бережіть себе та своїх близьких!
Шаргородське управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області