Мурафська громада
Вінницька область, Жмеринський район

Гриби - небезпечні дарунки лісу!

Дата: 24.08.2022 16:53
Кількість переглядів: 312

Страви з грибів традиційний продукт у раціоні мешканців багатьох регіонів України. Але ці дарунки лісу є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді - смерті. Отруєння організму викликають алкалоїди та сполучення важких металів, що містяться в грибах.
              За 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина. Летальних випадків не було.
              Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами - 6 дорослих людей - зареєстрували у Вінницькій області. Так   заресстровано один випадок отрусння, який стався в Калинiвськiй громадi Хмiльницького району. Потерпiлою в даному випадку є громадянка  внутрiшньо перемiщених осiб.
             В Шаргородській, Джуринській та Мурафській територіальних громадах за 2021 рік та 7 місяців 2022 року випадків отруєнь дикорослими грибами не зареєстровано.
  Основними причинами отруєнь грибами є: 
 вживання отруйних грибів;
 порушення технології приготування грибів, особливо консервованих;
 вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
 вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників).
 Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
 Симптоми отруєння можуть з’явитися як через годину, так і через добу. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
 Шаргородське управління Головного управління Держпродсповживслужби у Вінницькій області попереджає:             

- не збирайте грибів якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими б апетитними вони не здавалися;
 - поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення - “бульба”, покрите оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;

- пластинчасті - отруйні гриби маскуються під них;

- “шампіньйони” (“печериці”), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору.

 

При отруєнні забороняється:

уживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню,тому негайно зверніться до лікаря.

 

Бережіть себе та своїх близьких!

 

Шаргородське  управління Головного управління
 Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь