A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мурафська громада
Вінницька область, Жмеринський район

Правила благоустрою території населених пунктів Мурафської сільської ради

Дата: 09.01.2023 12:58
Кількість переглядів: 169

МУРАФСЬКА  СІЛЬСЬКА   РАДА 

ЖМЕРИНСЬКИЙ РАЙОН  ВІННИЦЬКА  ОБЛАСТЬ

II  сесія  VIII   скликання

Р І Ш Е Н Н Я 

 

 

23.12.2020                                                     № 132

с. Мурафа

 

Про прийняття рішення про затвердження

правил благоустрою території населених пунктів

Мурафської сільської ради

 

          Заслухавши інформацію начальника відділу комунальної власності, земельних відносин та благоустрою Дрозда О.М. « Про Правила благоустрою  населених пунктів на території Мурафської сільської ради», керуючись пунктом 44 частина 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Мурафська сільська рада

                                                             В И Р І Ш И Л А:

  1. Прийняти рішення «Про Правила благоустрою  населених пунктів на території Мурафської сільської ради».
  2. Оприлюднити дані правила на сайті сільської ради.
  3.  Контроль на виконання даного рішення покласти  на постійну комісію з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, охорони  пам’яток, історичного середовища та благоустрою; комунальної власності, житлово-комунального господарства,енергозбереження, транспорту  та охорони природи.

 

 

Сільський  голова                                                                             Олег ЛІТВІНЕНКО

 

 

 

 

ПРАВИЛА

благоустрою населених пунктів на території

Мурафської  сільської ради

 

1.Загальні положення

                Правила благоустрою населених пунктів на території  Мурафської сільської ради Жмеринського  району Вінницької області (далі – Правила) розроблені з врахуванням законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про відходи», «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», інших законів та нормативних актів України, які регулюють правовідносини у сфері благоустрою населених пунктів.

               Дія цих правил поширюється на правовідносини, що виникають у сфері благоустрою населених пунктів Мурафської сільської ради і спрямовуються на створення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля, збереження і охорону навколишнього природного середовища, забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення.

            Учасниками правовідносин з питань благоустрою населених пунктів Мурафської сільської ради, згідно з цими Правилами, є керівники та інші посадові особи підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності та відомчого підпорядкування, а також населення територіальної громади, яке на ній проживає та громадян, які перебувають на території Мурафської сільської ради.

           Координацію діяльності у сфері благоустрою санітарного утримання території, забезпечення чистоти та порядку в населених пунктах здійснює виконавчий комітет сільської ради.

           Управління у сфері благоустрою населених пунктів здійснює виконавчий комітет Мурафської сільської ради.

            Рішення сесії Мурафської сільської ради щодо благоустрою села є обов’язковим для виконання розміщеними на території Мурафської територіальної громади підприємствами, установами, організаціями та громадянами.

Благоустрій здійснюється в обов’язковому порядку на всій території Мурафської ОТГ.

 

2.         Забезпечення державних, громадських та приватних інтересів у сфері благоустрою населених пунктів

           Кожен громадянин села має право на вільний доступ до Правил, на участь в обговоренні проекту Правил, внесення до них змін та на участь у розробці і здійснення заходів благоустрою, території Мурафської ОТГ.

          Обговорення проекту Правил громадськістю здійснюється шляхом публічних обговорень та оприлюднення їх через наглядну агітацію, засоби масової інформації та інше.

           Внесення змін до Правил здійснюється сесією Мурафської сільської ради у встановленому законодавством порядку.

           При внесенні змін до правил зберігаються вимоги щодо їх громадського обговорення і розгляду пропозицій та зауважень до них.

 

3.         Повноваження органів самоорганізації населення у сфері благоустрою населених пунктів

Органи самоорганізації населення (вуличні та сільський комітети) мають право:

•          вносити в установленому порядку на розгляд Мурафської сільської ради пропозиції з питань благоустрою села;

•          організовувати участь населення у виконання робіт з благоустрою села;

•          здійснювати громадський контроль за дотриманням правил благоустрою населених пунктів;

•          інформувати населення про здійснення заходів благоустрою населених пунктів;

•          вирішувати інші питання у цій сфері відповідно до вимог чинного законодавства.

      4. Порядок здійснення благоустрою та утримання територій об’єктів благоустрою

 

             До організації благоустрою та утримання території об’єктів благоустрою залучаються підприємства, установи, організації усіх форм власності, громадські організації та мешканці населених пунктів.

          Відповідальність за виконання цих правил покладається на громадян, керівників та службових осіб підприємств, організацій і установ розташованих на території Мурафської територіальної громади .

           Межі об’єктів благоустрою та прилеглих територій визначається виконавчим комітетом сільської ради у відповідності з договором, який укладається між власником об’єкту благоустрою (примірний договір додається).

            Роботи з утримання, реконструкції, капітального та поточного ремонту об’єктів благоустрою (парків культури та відпочинку, спортивних майданчиків, скверів, майданів, площ, вулиць, доріг, провулків, проїздів, пішохідних та велосипедних доріжок, пляжів, кладовищ, вуличного освітлення, зеленого господарства, будинків та споруд, а також інших територій загального користування), що належать до комунальної власності Мурафської територіальної громади, виконуються спеціалізованими організаціями та підприємствами, які визначаються виконавчим комітетом сільської ради.

          Території підприємств, організацій, установ та закріплені за ними земельні ділянки на умовах договору, які не відносяться до комунальної власності територіальної громади, утримаються в належному стані їх власниками чи користувачами, або уповноваженою ними особою.

            Роботи з нового будівництва, розширення, реконструкції, реставрації та капітального ремонту об’єктів благоустрою виконуються лише за умови отримання дозволу у районному відділі архітектури та містобудування і за погодженням з виконавчим комітетом сільської ради.

            Благоустрій присадибної ділянки проводиться її власником або користувачем цієї ділянки.

           Власник або користувач присадибної ділянки повинен забезпечити належне утримання території земельної ділянки загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки.

            Прибирання та благоустрій на прибудинкових територіях багатоквартирних житлових будинків та належних до нього будівель та споруд проводиться працівниками комплексного прибирання прибудинкових територій  комунального підприємства відповідно договору на утримання та благоустрій прибудинкової території заключного з кожним квартиронаймачем.

            Благоустрій присадибних ділянок, на яких розміщені житлові будинки, господарські будівлі та споруди, що в порядку, визначеному законодавством, взяті на облік або передані в комунальну власність як безхазяйні, проводяться комунальним підприємством.

 

   

 

 

5. Заходи з реалізації Програми благоустрою територій населених пунктів Мурафської сільської ради

 

           Реалізація Програми благоустрою території населених пунктів здійснюється наступним чином:

            щорічно розробляються і затверджуються заходи з благоустрою населених пунктів на поточний рік. В разі необхідності, може коригуватись довгострокова програма благоустрою територій населених пунктів.

            В заходах з благоустрою передбачаються конкретні обсяги робіт, які підлягають обов’язковому виконанню всіма підприємствами, установами, організаціями, що розміщені на території Мурафської територіальної громади та громадянами, які на ній проживають.

            Заходи, спрямовані на благоустрій, виконання робіт з ремонту та реконструкції об’єктів внутрішньогосподарського користування, озеленення, утримання в належному стані територій, що належать на праві власності підприємствам, установам та організаціям, фінансуються за рахунок цих підприємств, організацій та установ.

            Благоустрій прибудинкових територій об’єктів нового будівництва, реконструкції капітального ремонту, будівель та споруд здійснюються за рахунок коштів забудовників.

            Благоустрій прибудинкової території власника житлового будинку здійснюється за рахунок власника цього будинку.

            Підприємства, установи, організації та мешканці населених пунктів  можуть на добровільних засадах здійснювати внески на фінансування заходів з благоустрою територій населених пунктів до благодійного фонду сільської ради або на спеціальний рахунок.

            Відповідальність за виконання затверджених заходів з благоустрою села у повному обсязі несе комунальне підприємство.

 

            6. Вимоги до упорядкування території населених пунктів Мурафської сільської ради

            Права та обов’язки підприємств, установ та організацій у сфері благоустрою населених пунктів.

            Підприємства, організації та установи мають право:

•          брати участь у розробці програм соціально-економічного та культурного розвитку населених пунктів і заходів з благоустрою їх територій;

•          вимагати зупинення робіт, що виконуються з порушенням Правил благоустрою територій населених пунктів або призводять до її нецільового використання;

•          вимагати негайного виконання робіт з благоустрою в разі, якщо на виконання таких робіт може завдати шкоди життю або здоров’ю громадян їх майну та майну юридичної особи;

•          брати участь у роботі комісій з прийняття в експлуатацію нових, реконструйованих чи капітально відремонтованих об’єктів благоустрою;

•          вносити на розгляд сільської ради пропозицій щодо благоустрою населених пунктів.

 

            Підприємства, організації та установи у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані:

  • утримувати в належному стані території передані їм в установленому законом порядку;
  • утримувати в належному стані території , прилеглі до адміністративних будівель у належному естетичному та санітарному стані ;  
  • сільськогосподарським підприємствам, землі яких межують з придорожніми лісосмугами , здійснювати заходи щодо їх очищення ;

•          утримувати в належному стані закріплені за ними на умовах договору з комунальним підприємством об’єкти благоустрою та прилеглі території;

•          усувати на закріплених за ними об’єктах благоустрою і прилеглих територіях за власний рахунок та в установлені строки пошкодження інженерних мереж або наслідки аварій, що сталися з їх вини;

 

•          усувати на закріплених за ними об’єктами благоустрою та прилеглих територіях наслідки надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру в установленому порядку;

•          проводити згідно з планами, затвердженими виконавчим комітетом Мурафської сільської ради, інвентаризацію та паспортизацію закріплених за ними об’єктів благоустрою та прилеглих земельних ділянок;

•          у процесі утримання об’єктів благоустрою дотримуватись відповідних технологій щодо їх експлуатації та ремонту, регулярно здійснювати заходи щодо запобігання передчасному зносу об’єктів, забезпечення умов функціонування та утримання їх у чистоті та в належному стані;

•          відшкодовувати збитки, завдані ними внаслідок порушення законодавства з питань благоустрою та охорони навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, установлених законодавством України.

          Посадові особи підприємств, установ та організацій несуть відповідальність за невиконання заходів з благоустрою, а також за дії чи бездіяльність, що призвели до завдання шкоди майну та/або здоров’ю громадян, на власних та закріплених за підприємствами, установами та організаціями територіях, відповідно до чинного законодавства за умов договору.

 

            Права та обов’язки громадян у сфері благоустрою населеного пункту.

 

            Громадяни у сфері благоустрою населених пунктів мають право:

•          користуватися об’єктами благоустрою населених пунктів;

•          брати участь в обговоренні правил та проектів благоустрою населених пунктів;

•          вносити на розгляд виконавчого комітету та сільської ради пропозиції з питань благоустрою населених пунктів;

•          отримувати в установленому законом порядку повну та достовірну інформацію про затвердження правил благоустрою на території Мурафської ОТГ та внесення змін, а також роз’яснення їх змісту;

•          брати участь у здійсненні заходів з благоустрою населеного пункту, озелененні та утриманні в належному стані садиб, дворів, парків, площ, кладовищ, братських могил, обладнанні дитячих і спортивних майданчиків, ремонту шляхів, тротуарів і пішохідних доріжок, інших об’єктів благоустрою;

•          вимагати негайного виконання робіт з благоустрою населеного пункту у разі, якщо невиконання таких робіт може завдати шкоди життю, здоров’ю або майну громадян;

•          звертатись до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної майну чи здоров’ю громадян внаслідок дій чи бездіяльності власників об’єктів благоустрою.

            Громадяни у сфері благоустрою населеного пункту зобов’язані:

•          утримувати в належному стані власне подвір’я, прибудинкову територію і суміжний з ними тротуар, пішохідну доріжку та відповідну частину дорожнього полотна (від межі присадибної ділянки до умовної осі дороги), а також лицьову частину огорожі господарського двору, яка межує з вулицею, своєчасно доглядати, ремонтувати або збудувати її, капітально або тимчасово, яка б задовольняла естетичний вигляд вулиці;

•          дотримуватись правил благоустрою території Мурафської ОТГ;

•          не порушувати права і законні інтереси інших суб’єктів благоустрою населеного пункту;

•          проводити щотижнево санітарний день очищення, прибирання, підмітання тощо подвір’я, тротуару, пішохідної доріжки та вулично-дорожньої мережі комунальної власності територіальної громади;

•          своєчасно скошувати або іншими методами знищувати бур’яни на присадибній, прибудинковій та прилеглій до них придорожній території (висота бур’янів не повинна перевищувати 30 см);

•          складувати побутові відходи, опале листя, органічні рештки тощо в індивідуальних господарствах на території присадибної ділянки у компостних ямах або купах для подальшого використання їх як органічного добрива;

•          своєчасно підчищати гілля дерев та кущів, які виступають за межі земельної ділянки і захаращують або унеможливлюють прохід пішоходів по тротуарах, пішохідних доріжках, обочинах, або перешкоджають чи унеможливлюють рух транспорту по проїжджій частині дороги;

•          споруджувати туалети і зберігати гній на відстані не менше 30м від джерел питної води, а також доріг громадського користування, вулиці;

•          утримувати сторожових собак на прив’язі або без прив’язі лише в закритих дворах, що виключити можливість загрози здоров’ю громадян;

•          на добровільних засадах здійснювати фінансування заходів з благоустрою населених пунктів, а також вулиць та прибудинкових територій за місцем проживання;

•          своєчасно, після паводків, чистити канали та труби під місточками для водовідведення на прибудинковій території, а також в обов’язковому порядку проводити такі роботи двічі на рік – з 1 до 25 квітня та з 1 по 25 жовтня.

 

            Громадянам у сфері благоустрою населеного пункту забороняється:

•          вивозити і вивантажувати відходи, траву, гілки, деревину, листя, сміття, використану тару, зокрема пляшки, виготовлені з полімерних матеріалів в не відведених для цього місцях, а саме: на вулицях, прибудинкових територіях, біля річок та водойм, лісосмугах, ярах та канавах;

•          засмічувати папером, недопалками, ганчір’ям, пляшками, поліетиленовими пакетами, іншими відходами та предметами, вулиці, площі, парки, сквери, пляжі та інші громадські місця;

•          псувати газони, пошкоджувати і самовільно вирубувати зелені насадження;

•          порушувати (руйнувати чи псувати) вулично-дорожню мережу, дорожні знаки, інші об’єкти благоустрою населеного пункту;

•          випалювати суху природну рослинність або її залишки без відповідного на це дозволу органів контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища;

•          вивішувати оголошення на стінах будинків та інших споруд, автобусних зупинках, опорах вуличного освітлення, деревах та встановлювати реклами і оголошення у не відведених для цього місцях;

•          мити автомобілі, мотоцикли, мопеди та інші транспортні засоби на прибудинкових територіях, тротуарах, у парках і скверах, на берегах річок і водойм та біля джерел питної води;

•          здійснювати проїзд по асфальтовому покриттю тракторів на гусеничному ходу;

•          порушувати  тишу на вулицях, площах, у парках та інших громадських місцях у заборонений час (з 22-00 до 8-00), а також порушувати громадський спокій шляхом використання гучномовців , потужних освітлювальних приладів, та відеоприладів;

•          порушувати права та законні інтереси громадян та інших суб’єктів з благоустрою населеного пункту;

•          допускати течі води, а також побутово-фекальних та інших забруднених стоків на вулиці, газони, тротуари та у водойми;

•          загромаджувати проїжджу частину доріг транспортними засобами, причіпами і навісним сільськогосподарським обладнанням.

•          перешкоджати іншим організаціям які здійснюють часткову або повну вирізку дерев та кущів  для уникнення нещасних випадків (очищення дерев, які знаходяться під ЛЕП, телефоними та іншими мережами зв'язку, які проходять повітрям або заважають проїзду транспорту).

 

            7. Організація утримання зелених насаджень на території Мурафської сільської ради

 

         Охороні  та відновленню підлягають усі зелені насадження  в межах населеного пункту під час проведення будь-якої діяльності, крім зелених насаджень, які висаджені або виросли самосівом в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв.

         Охорона, утримання та відновлення зелених насаджень на об’єктах благоустрою, а також видалення дерев, які виросли самосівом та сухостійних дерев, здійснюється за рахунок бюджетних коштів незалежно від підпорядкування об’єкта благоустрою, а на земельних ділянках, переданих у власність, наданих у постійне користування або оренду – за рахунок коштів їх власників або користувачів відповідно до нормативів, затверджених в установленому порядку.

          Видалення зелених насаджень здійснюється згідно з «Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 №1045.

 

            Відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними в межах населеного пункту є:

•          на об’єктах комунальної власності – комунальне підприємство;

•          на територіях підприємств, установ, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства земельні ділянки, яким передані у власність, надані у постійне користування або оренду;

•          на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі.

            Негайне видалення пошкоджених дерев або кущів у процесі ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійних та надзвичайних ситуацій, коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров’ю чи/та майну громадян та/або юридичних осіб, може здійснюватись підприємствами, організаціями, установами, власними силами або спеціалізованими організаціями згідно із замовленням та оплатою за виконані роботи з подальшим оформленням ордера на видалення зелених насаджень.

          Проведення робіт з озеленення та видалення зелених насаджень на території населених пунктів здійснюється тільки за умови погодження з комунальним підприємством та виконавчим комітетом Мурафської сільської ради.

          Охорона зелених насаджень населених пунктів є громадським обов’язком кожного жителя. Усі громадяни села повинні підтримувати чистоту, порядок в рідному селі, бережливо відноситись до зелених насаджень.

 

            8. Організація очищення території населених пунктів

 

            Формування системи санітарного очищення території населеного пункту, збирання сміття і вторинних ресурсів, а також їх своєчасне вивезення здійснюється за окремою Програмою поводження з твердими побутовим відходами, яка буде складовою частиною цих Правил та затверджена відповідним рішенням сесії Мурафської сільської ради

            Загальносільським санітарним днем на території Мурафської ОТГ встановлюється кожна остання субота місяця.

            Відповідальність та контроль за організацію санітарного очищення території населених пунктів покладається на виконавчий комітет Мурафської сільської ради.

 

            9. Фінансування заходів з благоустрою населеного пункту

 

          Фінансування заходів з благоустрою території населених пунктів Мурафської сільської ради , утримання та ремонт об’єктів благоустрою здійснюється за рахунок коштів їх власників або користувачів, а також за рахунок пайових внесків власників будівель і споруд, розміщених на території об’єкта благоустрою, та інших передбачених законом джерел фінансування.

           Фінансування заходів з благоустрою території населених пунктів може здійснюватись за рахунок коштів державного бюджету, районного та місцевого бюджетів, коштів підприємств, установ, організацій, добровільних внесків юридичних, фізичних осіб та громадян, інших джерел не заборонених законодавством України.

          Підприємства, установи та організації можуть здійснювати часткове фінансування закріпленої за ними території та/або брати пайову участь у фінансуванні утримання в належному стані всього об’єкта благоустрою.

              Підприємства, установи та організації можуть на добровільних засадах здійснювати внески на фінансування заходів з благоустрою території населених пунктів.

 

            10. Перелік установлених законом обмежень на використання земельних ділянок об’єктів благоустрою

 

           На об’єктах благоустрою  населених пунктів забороняється:

•          виконувати  земляні, будівельні та інші спеціальні роботи без дозволу, виданого в установленому законодавством порядку;

•          пошкоджувати тверде покриття доріг та тротуарів, а також самовільно втручатися в інженерні мережі;

•          вивозити і звалювати у не відведених для цього місцях відходи, траву, гілки, деревину, листя та інше сміття і влаштовувати стихійні звалища;

•          складувати будівельні матеріали, конструкції, обладнання за межами будівельних майданчиків;

•          самовільно встановлювати об’єкти зовнішньої реклами, точки торгівлі з лотків, автомобілів і причепів, столиків, візків у не відведених для цього місцях та без наявності відповідного дозволу;

•          встановлювати технічні засоби чи інші елементи (стовпчики, шлагбауми тощо) , які регулюють чи обмежують дорожній рух без погодження з відповідними органами Міністерства внутрішніх справ України;

•          в межах червоних ліній доріг випасати худобу, свійських птахів;

•          вигулювати та дресирувати  тварин у не відведених для цього місцях;

•          розпалювати багаття, спалювати сміття, листя, гілки дерев, відходи виробництва тощо на вулицях, площах, в парках та інших громадських місцях,  а також спалювати сміття в контейнерах та урнах;

•          кидати сміття, папір, тару на вулицях, площах, в парках та інших громадських місцях;

•          захаращувати придорожні території, прибудинкові території, а також балкони, лоджії та вікна і під’їзди будинків та споруд предмети і матеріалами, які негативно впливають на естетичний вигляд та архітектуру їх фасадів;

•          наклеювати інформаційні, агітаційні та рекламні листівки, оголошення та плакати у не відведених для цього місцях;

•          самовільно підключатися до інженерних мереж.

 

           

      11. Контроль за дотриманням Правил благоустрою населених пунктів Мурафської ОТГ

            Державний контроль за дотриманням законодавства у сфері благоустрою території населених пунктів здійснюється центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

            Самоврядний контроль у сфері благоустрою території Мурафської ОТГ здійснюють Мурафська сільська рада та її виконавчий комітет.

          Самоврядний контроль за станом благоустрою територій населених пунктів здійснюється шляхом:

•          проведення перевірок територій;

•          розгляду звернень підприємств, установ, організацій та громадян;

•          участі в розробці та громадському обговоренні проектів благоустрою населених пунктів і внесення відповідних пропозицій на розгляд сесії Мурафської сільської ради;

•          подання позовів до суду про відшкодування шкоди завданої об’єктам благоустрою внаслідок порушення законодавства з питань благоустрою населених пунктів та цих Правил.      

              Громадський контроль у сфері благоустрою території Мурафської ОТГ здійснюється громадськими інспекторами благоустрою населених пунктів, які залучаються до:

•          проведення спільно з працівниками органів державного контролю рейдів та перевірок додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами законодавства у сфері благоустрою населених пунктів;

•          складання протоколів про порушення законодавства у сфері благоустрою території населеного пункту і поданні їх органам державного контролю у цій сфері та правоохоронним органам для притягнення винних до відповідальності;

•          допомоги органам державного контролю у сфері благоустрою населеного пункту у діяльності щодо запобігання порушення законодавства про благоустрій населених пунктів та цих Правил.

 

            12. Відповідальність за порушення Правил благоустрою населеного пункту

 

До відповідальності за порушення цих Правил у сфері благоустрою населених пунктів, відповідно до вимог чинного законодавства, притягаються особи винні у:

•          порушенні Правил благоустрою Мурафської ОТГ (стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення);

•          знищенні або пошкодженні зелених насаджень або інших об’єктів озеленення (стаття 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення);

•          порушенні правил тримання собак і котів (стаття 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення);

•          порушенні вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях ( стаття 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення);

•          самовільному зайнятті території (частини території) об’єкта благоустрою села;

•          пошкодженні (руйнуванні чи псуванні) вулично-дорожньої мережі, інженерних комунікацій, інших об’єктів благоустрою населеного пункту.

 

Секретар сільської ради                                                         Зоя КУЦОЛАПСЬКА

Правила благоустрою на території Мурафської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь