Обережно - ботулізм: утримайтесь від споживання консервованих та в'ялених продуктів домашнього виготовлення!
В умовах війни значна частина людей має обмежений доступ до свіжих та якісних продуктів харчування. Проте закликаємо з обережністю вживати продукти домашнього консервування, в'ялену чи копчену рибу, оскільки це може стати причиною ботулізму.
З метою недопущення захворювання на ботулізм рекомендуємо:
-
відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;
-
не вживати в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;
-
не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;
-
не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках.
Звертаємо увагу, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, а виділяє сильнодіючий токсин. Збудник розмножується в середовищі, де немає доступу кисню.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі, але найчастіше вони з’являються через 12–24 години. Бувають випадки, коли симптоми виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.
Симптоми ботулізму:
-
короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
-
підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
-
ураження м’язів шиї та кінцівок;
-
порушення близького зору;
-
сильно виражена сухість у роті;
-
важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
-
запаморочення.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. При найменшій підозрі на ботулізм, негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.
Жмеринське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області