Ботулізм: правила, які допоможуть вберегтися від хвороби
Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує, що влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.
За оперативними повідомленнями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Україні з початку 2024 року взято участь у розслідуванні 25-х випадків ботулізму із 28 постраждалими, серед яких має місце випадок в Жмеринському районі.
Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: риби (в’яленої, соленої, копченої), м’ясних продуктів (шинки, ковбаси), маринованих грибів і огірків, овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.
Основними симптомами ботулізму є порушення зору, відчуття «сітки» перед очима, відчуття сухості в роті, розлад мовлення, ковтання.
У більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил:
-
для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
-
суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
-
домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
-
бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;
-
не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію із здутих банок;
-
швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;
-
купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
-
сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;
-
не купуйте рибу та рибну продукцію у невстановлених (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та в місцях стихійної торгівлі.
При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря.
Жмеринське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області