Фактори які впливають на якість зерна та насіння.
Оцінка товарної якості зерна – процедура, якій партія зерна піддається після його збирання при направленні на зберігання, переробку, підготовку насіння або продаж на внутрішньому або зовнішньому ринку. В залежності від подальшого напряму використання зерна у ньому контролюють різні показники за вітчизняними (ДСТУ) або міжнародними (ISO, GAFTA, EN, ICC та ін.) стандартами, використовуючи загально-лабораторне та спеціальне лабораторне обладнання.(https://olis.com.ua/osnashenye/)
При будь-якому використанні зерна, спочатку визначають його клас. При цьому оцінюють в залежності від виду зерна або насіння такі показники як: типовий склад, вологість, засміченість, зараженість, натуру, склоподібність, масу 1000 зерен, вміст білка, вміст клейковини, ІДК, ЧП, кислотне число, вміст глюкозинолатів та ін.
При використанні зерна на насіннєві цілі, у ньому визначають ознаки свіжості та зрілості, показники схожості та здатність до проростання, масу 1000 зерен, вирівняність і додаткові показники.
Для переробки зерна на борошно рекомендовано провести додаткову оцінку його за показником W (сила борошна), масою 1000 зерен, тестом Зелені та ін.
При використанні на комбікорми важливо знати хімічний склад зерна, обмінну енергію або кормову одиницю.
При експорті пшениці на хлібопекарські цілі у контракті може бути сила борошна W, вміст клейковини та глютен індекс за ISO, показники безпечності та інші показники за міжнародними стандартами.
Якість зерна та насіння залежить від значної кількості факторів, основними з яких є:
генетичні особливості сорту або гібриду, що вирощувався, дотримання агротехнології, кліматичні та географічні умови вирощування, склад та стан ґрунтів, строки і методи збирання врожаю.
Сорт – це перший фактор, який впливає на кінцеву якість зерна. Спроможність того чи іншого сорту засвоювати необхідні для якості зерна елементи живлення, які впливатимуть на вміст білка, його амінокислотний склад, клейковини тощо,
вміст крохмалю, співвідношення амілози та амілопектину, обумовлює особливі технологічні властивості кожної партії зерна. Сорти пшениці за генетично-обумовленою якістю можуть відноситься до екстрасильних, сильних, цінних пшениць або пшениці філер, мають різний напрям використання, групи стиглості та рекомендовані зони вирощування.
Для кожного сорту треба підбирати та дотримуватися відповідну агротехнологію залежно від його інтенсивності, враховуючи попередник, родючість ґрунту, добри, вологозабезпечення, засоби захисту.
Чистота сорту (супер еліта, еліта, перша репродукція), відповідність його грунтово-кліматичним умовам регіону вирощування, стан насіння перед посівом також важливі фактори, які обумовлюють якість та врожайність зерна.
Немаловажним фактором є родючість ґрунту, яку можна підвищити за допомогою мінеральних та азотних добрив. Добрива потрібні не тільки для підвищення врожайності. Вони також допомагають боротися з бур’янами, висушувати рослини та захищати їх від інфекції . Контроль якості насіння та зерна покладена на Державну службу України з питань безпечносності харчових продуктів та захисту споживачів. Постановою КМУ від 2 вересня 2015р.№667. Згідно з Положеннями про Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області та про відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки, спеціалісти відділу, відповідно до покладиних на нього завдань, здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері за якістю зерна та насіння.
Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.