Як уникнути отруєння грибами
В Україні щорічно виникає значна кількість тяжких отруєнь грибами, які в 10-15% закінчуються смертю.
При збиранні грибів, навіть при наявності деяких знань та досвіду завжди, обов’язково врахуйте наступне:
-
Ніколи не кладіть у кошик грибів, які викликають у Вас сумнів, остерігайтеся пластинчатих грибів.
-
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
-
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
-
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
-
Не вживайте сирих грибів.
-
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
-
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
-
Кожний вид грибів консервуйте окремо. Старанно їх мийте перед консервуванням, щоб з ними не потрапили частинки землі. Пам’ятайте про можливість розвитку палички ботулізму в продуктах домашнього консервування.
-
Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
-
Не довіряйте «домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте «швидку допомогу».
Жодного самолікування! Адже чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області