Мурафська громада
Вінницька область, Жмеринський район

Як уникнути отруєння грибами

Дата: 08.10.2024 11:03
Кількість переглядів: 52

  В Україні щорічно виникає значна кількість тяжких отруєнь грибами, які в 10-15%  закінчуються смертю.

    При збиранні грибів, навіть при наявності деяких знань та досвіду завжди,   обов’язково врахуйте наступне:

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, які викликають у Вас сумнів, остерігайтеся пластинчатих грибів.

  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені   морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.

  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

  • Не вживайте сирих грибів.

  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.

  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

  • Кожний вид грибів консервуйте окремо. Старанно їх мийте перед консервуванням, щоб з ними не потрапили частинки землі. Пам’ятайте про можливість розвитку палички ботулізму в продуктах домашнього консервування.

  • Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

  • Не довіряйте «домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте «швидку допомогу». 

Жодного самолікування!  Адже чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Жмеринське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій  області


гриби ростуть на галявині


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь