Що таке жорстка питна вода і як її пом'якшити?
Що таке жорстка питна вода і як її пом'якшити?
«Жорстка вода» – напевно кожен хоч раз за своє життя чув цей вираз. Що це означає?
Жорстка або тверда вода – це вода з високим вмістом солей, зокрема, кальцію та магнію. Це так звані «солі жорсткості». Для нормального функціонування організму необхідно, щоб їх вміст був у нормі. Якщо ж цей показник перевищений, то така вода вважається жорсткою.
Як вода стає жорсткою? Дощова вода спочатку є м'якою водою, але, як тільки вона падає і поступово проходить крізь земляні породи, насичуючись кальцієм і магнієм, її рівень "Загальної жорсткості" росте. Як правило, географічне місце розташування грає роль, оскільки підземні поклади мінералів відрізняються від області до області. Вода перетворюється на жорстку залежно від того, скільки мінералів вона приймає, коли переміщається через грунт. Вода будучи хорошим розчинником, легко збирає і розчиняє мінерали, і утримує у своїй структурі.
Більш жорсткою є вода з підземних джерел, особливо, якщо дана місцевість багата солями кальцію і магнію. Жорсткість води з поверхневих джерел відносно невисока. Розрізняють кілька видів жорсткості води: постійна жорсткість (не карбонатна) – це вміст у воді нітратів магнію і кальцію, сульфатів, хлоридів; тимчасова (карбонатна) – вміст кальцію і магнію; загальна – наявність усіх сполук, характерних для постійної і тимчасової жорсткості.
У невеликих кількостях і кальцій і магній корисні для нашого організму. При цьому, регулярне вживання жорсткої води може негативно позначитися на нашому здоров'ї зокрема: поява піску або каміння в нирках та сечовому міхурі, посилення проблем із серцево-судинною системою, сухість та лущення шкіри, проблеми з суглобами, розвиток у дітей атопічного дерматиту.
Крім шкоди здоров'ю, жорстка вода приносить й інші неприємності, такі як: швидка поломка побутової техніки, через утворення накипу на нагрівальних приладах; підвищена витрата електрики у побутовій техніці; велика витрата миючих засобів; кава менш ароматна і смачна; овочі та м'ясо довше варяться; решта страв стає менш смачним.
Прибрати або зменшити жорсткість води у будинку можливо шляхом кип’ятіння та застосовуючи відповідні фільтри. Воду для посудомийних, пральних машин можна пом’якшувати за допомогою спеціальних засобів.
Крім того, удома Ви можете отримати м'яку воду декількома способами, ми підібрали найбільш використовувані в побуті.
Іонообмінні пом'якшувачі води
Цей метод отримання м'якої води включає видалення головної причини появи накипу, а саме: іонів кальцію і магнію. Для зм'якшування води за допомогою іонного обміну використовуються високо кислотні катіоніти натрію.
Обмін іоном здійснюється з використанням системи зм'якшування води, які можуть бути підключені як в приватному будинку, так і в невеликих квартирах. Серед цієї групи пом'якшувачів води, можна розрізняти компактні моделі і моделі що складаються з двох колон, для високої продуктивності.
Основні переваги цього методу :
-
Ви можете зм'якшувати усю воду, яка заходить до Вас у будинок.
-
Автоматично регенероване завантаження (відновлення ефективності фільтру).
Зворотний осмос
Зворотний осмос це ще один спосіб пом'якшити воду будинку. В цьому випадку ми маємо справу з точковим рішенням, оскільки фільтр зворотного осмосу найчастіше встановлюються на кухні під мийними ваннами. Осмотична мембрана затримує іони кальцію і магнію. Після фільтрації води за допомогою системи зворотного осмосу, вода виходить дуже м'якою і чудово підходить для щоденного споживання, а також приготування напоїв і страв.
Проточні фільтри для жорсткої води
Це один з самих бюджетних способів фільтрації води на кухні. Комплектація звичайного триступеневого фільтру зазвичай містить: механічний, вугільний і іонообмінний картрідж. Така комбінація зменшує хлор і його похідні речовини, які псують смак і запах води, і знижується рівень жорсткості питної води. Недоліком цього рішення є короткий час контакту води з картріджом і отже, потенційно нижче ефект в порівнянні із зворотним осмосом.
Відділ державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Жмеринського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
у Вінницькій області